Det er bestemt ikke nemt at holde op med at ryge. Nikotin er ekstremt vanedannende og det tager 7 år før de sidste spor af nikotin er ude af kroppen. 7 år uden et eneste hiv, velmærket! Så snart du snupper en smøg starter nedtællingen forfra, uden nåde. Fortrydelse er ikke mulig.

Mange mennesker kæmper igennem mange år med rygestop. Nogle endda hele deres liv.

Der er over 400 giftstoffer i tobaksrøg og mange af dem er kræftfremkaldende. Så motivationen til rygestop burde være stærk nok. Igennem mange årtier er det lykkedes tobak lobbyen at forhindre at den grimme sandhed om rygning blev systematisk undertrykt. Først efter nogle skælsættende retssager i USA, som fastslog industriens ansvar for tobaksrelateret dødelighed, begyndte budskabet at trænge igennem.

Rygere er en truet art

Det har de faktisk altid været, siden rygning, kontant sagt, er en form for snigende selvmord. Ingen er i dag i tvivl om at rygning i bedste fald forkorter levetiden og forværrer livskvaliteten. I værste fald dør man af lungekræft, senest efter et par årtier med rygning.

Som om nikotinens voldsomt vanedannende virkning ikke var nok, så har tobaksindustrien også spækket cigaretterne med yderligere vanedannende stoffer. Forskellige slags lim med benzolholdige opløsningsmidler for eksempel. Benzol forbindelser er for resten også kendt for at være kræftfremkaldende.

Set fra marketing, findes der næppe et bedre produkt end et der gør forbrugeren total afhængig. Er det etisk forsvarligt? Vel, etik og moralsk ansvarlighed er ikke ligefrem kapitalismens stærkeste side. Så de mennesker der stod bag disse afskyelige forbrydelser mod menneskeheden var simpelthen ligeglade.

I dag er der i det meste af verden sket et markant holdningsskift. Rygning er mere eller mindre båndlyst i det offentlige rum og antallet af rygere er gået stærkt tilbage.

Langt de fleste af dem der stadig ryger vil hellere end gerne holde op. De ved bare ikke hvordan.

Teknisk support til rygestop

Rygning er i dag mest udbredt blandt de unge. De skal og vil jo gerne eksperimentere med alt. Jo mere kontrovers noget er, jo større ungernes trang til at afprøve det. Over 13% af alle danske unge mellem 16 og 25 ryger.

Og mere end halvdelen af dem vil gerne holde op. Men det kræver en ordentlig portion viljestyrke at kvitte nikotinen. Og den slags viljestyrke er en sjælden dyd blandt unge mennesker under udvikling. Så de klarer det simpelthen ikke uden hjælp.

En måde at finde hjælp til rygestop på er med mobilen.

Der findes i dag en række smarte apps der kan hjælpe med at kvitte smøgerne. Nogle er gratis, andre skal købes. De fungerer på mange forskellige måder.

Fx ved at komme med påmindelser. Eller ved at stille spørgsmål som: ”har du virkelig brug for en smøg lige nu? Kan du måske vente i 10 minutter og så overveje igen?”

En anden måde er igennem sociale rygestop netværk. Det hjælper når du ved at du ikke er alene med dit problem. Der er ingen der kan give dig så gode råd til rygestop end en der selv har været igennem.

Nogle apps anvender endda hypnose til rygestop.

Hvad er det der gør det så svært?

Et af problemerne med rygestop er, at afhængigheden er mere kompleks end det umiddelbart lader til. På den ene side er der nikotinafhængigheden. Nikotin er en dødelig nervegift, som også bruges i insekticider. I ikke dødelige doser er giften vanedannende, idet den erstatter nogle af nervecellernes signalstoffer.

Når rygere på afvænning påstår at intet fungerer for dem, så er det ikke engang løgn. Deres nervesystem er dysfunktionelt uden nikotin. Det kan faktisk mærkes i hver eneste af kroppens celler.

Når man er kommet ud af nikotinafhængigheden, skal man stort set lære alt på ny. Hvordan man kan have det rart, uden nikotin, hvordan man kommunikerer med andre, hvordan man får energi, etc.

Nikotinafhængigheden er en biokemisk proces. Men afhængigheden har også psykiske og sociale elementer. Det er hyggeligt, at ryge en smøg med venner. Og når man vil holde op, er det svært når vennerne ikke gør det samtidigt.

En smartphone app kan give dig den hjælp og støtte du ikke får fra dine venner. Det lyder måske kras, men sådan er det. Du kommer ikke udenom at du får brug for hjælp til rygestop.

Hjælper det at dampe i stedet for at ryge?

Ja og nej. E-cigaretter er ikke godkendt som rygestop midler. Derfor må de ikke gøre reklame med det. Alligevel, mange dampere siger at det er lykkedes for dem at kvitte smøgerne igennem e-cigaretter.

Og det er heller ikke uden logik. Den psykiske afhængighed med rygning kræver at du stopper noget i munden for at sutte på. Sigmund Freud havde meget klare teorier om hvad cigaretten skulle kompensere for.

E-cigaretten kan imødekomme disse behov uden at du forgifter dig selv med de 400+ stoffer der er i cigaretrøg. På den måde er dampning i hvert fald langt mindre skadeligt end rygning.

Med e-cigaretter kan du også systematisk nedtrappe dit nikotinforbrug, hvis du vil. Juice til e-cigaretter findes med og uden nikotin. Og de nikotinholdige kommer i forskellige styrkegrader.

Ingen siger at det er optimalt. E-cigaretter er kontroversielle, fordi ingen kender deres langtidseffekter på den menneskelige krop. Om 20-30 år er vi måske klogere. Men indtil da må vi acceptere at der er en usikkerhedsfaktor hvor vidt det skader kroppen at inhalere glycerin/glykol dampe med aromatiske tilsætningsstoffer.

Men det er ganske bestemt en mulighed, at bruge e-cigaretter til rygestop.

Tidligere artikelBrevkasser og fora på nettet – få anonym hjælp online
Næste artikelApps til spinning

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her